The Blog

Кои се предностите од користењето на Хималајската Сол !?


Солтната терапија постои со децении, каде што луѓето земаа сол од пештерите и од рудниците за да го вдишат прочистениот воздух и да ги излечат своите многу заболувања. Сепак, не сите луѓе имаат време да патуваат во овие пештери за да уживаат во придобивките од чистите минерални соли.

За среќа, постојат други локации каде што нерафинираните минерални соли можат да се минираат. Една од нив е Хималаите, чиишто највисоки врвови се потопени во морска вода што исчезна и сите нејзини минерали се кристализираат под сонцето за да се формира Хималајската сол.

Хималајската сол е сосема различна од одлеаната и преработена сол која повеќето луѓе ја користат секој ден; содржи 84 траги минерали, што ја прави експоненцијално поздрава од преработената сол, која е екстензивно обработена, со што се чисти од нејзините природни минерали.

Ако немате време или енергија за посета на солни пештери за доза на здрави минерални соли, можете да одлучите да ја замените солта од вашата кујна со хималајска сол, која ги има следниве здравствени придобивки:

Хималајската сол помага во губење на тежината – Тргувањето на шеќерот од трпезарината и замената негова со Хималајска сол ќе ви помогне подобро да ја варите храната, поради хранливите материи во хималајската сол што може да ја зголеми способноста на нашиот гастроинтестинален тракт за да ги апсорбира другите хранливи материи.

Со подобро варење значи дека ќе се чувствувате помалку гладни, што е добра вест за оние кои активно се обидуваат да намалат некои килограми.

Хималајската сол го олеснува спиењето – Хималајската сол предизвикува вашето тело да произведува повеќе окситоцин – хормон кој е одговорен за релаксирање и смирување на вашиот ум и тело. Се разбира, колку повеќе се чувствувате опуштено, толку подобро ќе можете да спиете.

Хималајската сол го поддржува здравјето на срцето – Хималајската сол помага да се одржи крвниот притисок стабилен. Високата содржина на натриум, во вашата обработена сол може да се замени со хималајска сол која ќе му помогне на вашето тело да ги обработува минералите.

На вашиот систем, пак, нема потреба од толку вода за да се исчисти вишокот на натриум, што значи дека нема да задржите многу вода во вашето тело. Запомнете дека природно е секогаш подобро отколку обработено, а истото важи и за сол.

Хималајската сол спречува дехидрација – Вашето тело користи многу вода во вашиот систем да го измие вишокот натриум во вашето тело, што може да доведе до дехидрација. Ако сте доволно дехидрирани, може да се развие вртоглавица, главоболки, запек, па дури и бубрежни камења.

Добрата вест е дека Хималајската сол е околу 85 проценти натриум хлорид, додека другите 15 проценти се калиум, калциум и магнезиум, како и бикарбонат. Овие минерали се сите електролити кои се неопходни за регулирање на телесните течности.

Измешајте малку сол на Хималаите со вода за да создадете единствен раствор со сол, кој може да го обезбеди телото со електролити за регулирање на хидратацијата, како мешање на вашиот сопствен спортски пијалок.


Е-маил адреса